Parzenie dobrej kawy

Parzenie dobrej kawy czyli wysokiej jakości kawa tach, jest tematem tak szerokim, że ma wiele pasjonatów. Z pomocą przychodzą nam przeróżne ekspresy do kawy, zamieniając wybrane ziarna w bazę, która pomoże nam stanąć na nogi. I chociaż pić możem

Dodane: 16-12-2019 05:54
Parzenie dobrej kawy

wysokiej jakości kawa


Oprócz tradycyjnej kawy czarnej lub białej

Każdy ma swój sposób na ospały poranek, ale my kawosze doskonale wiemy, że najlepszym jest właśnie kawa. Napój występujący w wielu wariantach, jest tematem tak szerokim, że ma wiele pasjonatów.

Z pomocą przychodzą nam przeróżne ekspresy do kawy, zamieniając wybrane ziarna w bazę, która pomoże nam stanąć na nogi. I chociaż pić możemy ją od razu, to wielość rodzajów kaw jest duża, że nie ma po co się ograniczać. Oprócz tradycyjnej kawy czarnej, lub białej - czyli po prostu tej z dodatkiem mleka, wyróżniamy masę innych.

Najczęściej do ich przygotowania używa się mleka, o różnym poziomie spienienia, a także różnej ilości. Cappuccino to kawa z espresso oraz dużą ilością mleka, ale spienionego. Jest delikatne i kremowe. Kolejnym rodzajem jest latte, czyli baza, mleko, a na końcu wykończenie w postaci 1-2 centymetrów spienionego mleka. Jak więc widzimy, espresso, a więc kawa włoska, przychodzi w wielu odmianach, a to tylko kilka z nich.

Smakosze mogą dodawać także wiele syropów smakowych. Na przykład w zimę idealna będzie piernikowa kawa z dodatkiem cynamonu i kakao, posypanego na górę spienionego mleka.


Są i tacy ludzie którzy zatracają

Tak kochamy pić kawę, że aż różnie ją nazywamy. Mówimy o niej nie tylko kawa, czy kawka. Zdrobniamy jej nazwę tak bardzo, że z miłości do tego napoju nazywamy ją czasem kawusią. Miliony ludzi na świecie nie może obejść się bez filiżanki kawy dziennie. A wielu pije jej więcej. Są i tacy ludzie, którzy zatracają się w piciu kawy i szkodzą tym swojemu zdrowiu, a nawet zagrażają życiu. Gdyż spożycie dużej ilości mocnej kawy w ciągu jednego dnia może doprowadzić do zawału serca lub wysokiego nadciśnienia. A w konsekwencji do wylewu krwi do mózgu. Jednak fani kawy nie muszą pić jej mocnej. Są przecież ekspresy do kawy, które parzą słabszą kawę. Kawa włoska również nie należy do mocnej. Kawa w Polsce jest znana od dawna. Już w osiemnastym wieku zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w Gdańsku i w Warszawie. Bardzo szybko zaczęły w Warszawie powstawać następne kawiarnie, które stały się z czasem bardzo znane, np. za bramą Ogrodu Saskiego, czy na Starym Rynku. I inne mniej znane. W pierwszej ćwierci dziewiętnastego wieku było ich w Warszawie już ponad 120. A w połowie dziewiętnastego wieku aż 180. Bo zapotrzebowanie na kawę i na spotkania w kawiarni przy kawie rosło.


Oczywiście najlepiej byłoby aby była to

wysokiej jakości kawa

Wakacje to czas, w którym nareszcie możemy poddać się naszym pasjom. Jedni wybiorą leniuchowanie w domu, inni od razu spakują swoją torbę i plecak i wyruszą poznawać świat lub najbliższą okolicę.
Co łączy te dwa typy ludzi? Oczywiście kawa! Kawa jest naszym nieodłącznym towarzyszem każdego dnia. Ekspresy do kawy przestały być już tak bardzo drogie, dlatego coraz częściej możemy spotkać je w polskich domach.
Zazwyczaj poranki zaczynamy podobnie- wyburzamy się z pieleszy, maszerujemy do łazienki po drodze włączając ekspres do kawy. Pyszna kawka pobudza nas do życia i wprawia w cudowny nastrój. Oczywiście najlepiej byłoby, aby była to kawa włoska, ale każdy inny rodzaj też jest cudowny.
Jeśli spieszy nam się w drogę, możemy nasz ukochany ciemny napój szybko przelać w kubek termiczny i zabrać ze sobą. W ten sposób kawa towarzyszyć nam będzie w każdym miejscu- w tramwaju czy w samochodzie, wspinając się po górach czy leżąc na kocu na plaży. Okazuje się, że z niektórymi ludźmi kawa naprawdę zwiedza cały świat. Bo dlaczego rezygnować ze swojego ukochanego napoju w Azji, w Australii czy w Afryce?